Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Szybkie, proste i pikantne pieczone filety z łososia. Podawać jako część eleganckiej kolacji z pilawem i zieloną sałatą!

Składniki:

  • 6 filetów z łososia (po 110 g)
  • 1 opakowanie włoskiego sosu sałatkowego (w proszku)
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 70 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175 stopni C. Lekko wysmarować masłem naczynie żaroodporne o wymiarach 23×33 cm.

2W filiżance wymieszać sos sałatkowy z wodą i sokiem z cytryny.

3Filety z łososia ułożyć w jednej warstwie w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Polać przygotowanym sosem, a na wierzchu położyć pokrojone w plasterki pieczarek.

4Piec pod przykryciem przez 15 minut, a następnie odkryć i piec dodatkowe 15 minut, polewając płynem, który wycieknie na dno naczynia.

Porcja dla:

6 osób