Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Szybkie, proste i pikantne pieczone filety z łososia. Podawać jako część eleganckiej kolacji z pilawem i zieloną sałatą!
Składniki:
- 6 filetów z łososia (po 110 g)
- 1 opakowanie włoskiego sosu sałatkowego (w proszku)
- 120 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 70 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175 stopni C. Lekko wysmarować masłem naczynie żaroodporne o wymiarach 23×33 cm.
2W filiżance wymieszać sos sałatkowy z wodą i sokiem z cytryny.
3Filety z łososia ułożyć w jednej warstwie w przygotowanym naczyniu żaroodpornym. Polać przygotowanym sosem, a na wierzchu położyć pokrojone w plasterki pieczarek.
4Piec pod przykryciem przez 15 minut, a następnie odkryć i piec dodatkowe 15 minut, polewając płynem, który wycieknie na dno naczynia.
Porcja dla:
6 osób