Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
150 min.

Wspomnienie lata. Pyszny lekko kwaskowy dżem z jeżyn i malin, bogaty w witaminę C. Doskonały do naleśników i kanapek.

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 1 kg jeżyn
  • 700 g żel-fixu (gotowy do kupienia w sklepie)
  • 1 szklanka cukru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Owoce oczyścić i umyć, osuszyć i przełożyć do garnka o grubym dnie.

2Owoce gotować przez 1,5 godziny, aż się rozgotują. Na tym etapie można (ale nie trzeba) dodać cukier.

3Aby pozbyć się pestek, masę owocową należy przetrzeć przez drobne sitko.

4Do przetartego musu owocowego dodać żel-fix i gotować przez 15-20 minut.

5Gorący dżem przekładać do słoiczków, szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 10-15 minut.

Porcja dla:

8 osób