Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
42 min.

Przepis na dwa rodzaje przekąsek na cieście francuskim. Są doskonałe na wszelkie przyjęcia, proste i bardzo ciekawe w smaku.

Składniki:

  • 80 g pieczonej czerwonej papryki (ze słoika)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta papryki w proszku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Pieczone papryki pokroić w cienkie paski, i wymieszać z łyżeczką oliwy z oliwek. Oprószyć solą, pieprzem i szczyptą papryki w proszku. Odstawić.

3Rozwinąć ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką i za pomocą wykrawaczki do ciastek lub szklanki wykroić w nim 30 kółek (o średnicy 5 cm). Ułożyć kółka na lekko posypanej mąką blasze.

4Na pierwszych 15 ułożyć po 2 paski papryki, 3 małe kawałki chorizo i po szczypcie startego sera comté.

5Na pozostałych 15 wyłożyć nieco posiekanych oliwek i po szczypcie parmezanu.

6Piec przez 12 minut. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

30 osób