Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Najlepiej zachować muszle przegrzebków, aby je podać w muszlach. Lubię ikrę, (pomarańczowa w świeżych przegrzebkach), więc dodaję ją do tego dania, ale to nie jest niezbędny składnik.
Składniki:
- 25 g masła pokrojonego w kostkę
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 4 pory (tylko białe części), pokrojone w słupki długości 5 cm
- 1 marchew, pokrojona w słupki długości 5 cm
- 250 ml wytrawnego białego wina (np. Muscadet)
- sól i pieprz do smaku
- 8 przegrzebków
- 100 ml crème fraiche
Przygotowanie:
1Połowę masła rozgrzać na patelni na średnim ogniu. Podsmażać na nim przez 5 minut szalotkę. Dodać pora i marchew i smażyć przez 2 minuty. Dodać białe wino i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2W międzyczasie, w osobnej patelni na dużym ogniu rozgrzać pozostałe masło. Gdy zacznie się rumienić, dodać przegrzebki. Smażyć je przez minutę z każdej strony.
3Do porów dodać crème fraiche i wymieszać.
4Na każdym talerzu ułożyć nieco pora z marchewką, a następnie dodać po 2 przegrzebki na osobę.
Porcja dla:
4 osób