Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Najlepiej zachować muszle przegrzebków, aby je podać w muszlach. Lubię ikrę, (pomarańczowa w świeżych przegrzebkach), więc dodaję ją do tego dania, ale to nie jest niezbędny składnik.

Składniki:

  • 25 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 4 pory (tylko białe części), pokrojone w słupki długości 5 cm
  • 1 marchew, pokrojona w słupki długości 5 cm
  • 250 ml wytrawnego białego wina (np. Muscadet)
  • sól i pieprz do smaku
  • 8 przegrzebków
  • 100 ml crème fraiche

Przygotowanie:

1Połowę masła rozgrzać na patelni na średnim ogniu. Podsmażać na nim przez 5 minut szalotkę. Dodać pora i marchew i smażyć przez 2 minuty. Dodać białe wino i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2W międzyczasie, w osobnej patelni na dużym ogniu rozgrzać pozostałe masło. Gdy zacznie się rumienić, dodać przegrzebki. Smażyć je przez minutę z każdej strony.

3Do porów dodać crème fraiche i wymieszać.

4Na każdym talerzu ułożyć nieco pora z marchewką, a następnie dodać po 2 przegrzebki na osobę.

Porcja dla:

4 osób