12 min.
10 min.
22 min.
Małe paczuszki zawierające delikatne przegrzebki, warzywa i aromatyczny sos, to łatwe do przyrządzenia i pyszne danie. Najlepiej smakuje z makaronem chińskim smażonym w woku ze szczypiorkiem.
Składniki:
- 8 cebulek dymek, pokrojonych na plasterki
- 300 g przegrzebków
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 250 g groszku cukrowego
- 200 g szparagów
- 25 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
Przygotowanie:
1Wyciąć 4 kwadratowe kawałki folii aluminiowej o boku 30 cm. Przygotować rondel do gotowania na parze z wrzątkiem.
2Wrzucić połowę cebuli dymki do miski. Dodać przegrzebki, sherry, sos sojowy i olej sezamowy. Starannie wymieszać i odstawić.
3Ułożyć trochę groszku cukrowego i szparagów na kawałki folii. Posypać imbirem i resztą cebuli dymki. Podwinąć folię do góry, by utworzyć głębokie gniazdka wokół warzyw. Zawinąć krawędzie nieco do środka. Włożyć do rondla i gotować na parze przez 5 minut.
4Włożyć przegrzebki do sakiewek z warzywami. Wlać całą marynatę. Przykryć rondel i gotować na parze przez 3–5 minut, aż przegrzebki zrobią się jędrne. Podawać.
Porcja dla:
4 osób