Czas przygotowania:
12 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
22 min.

Małe paczuszki zawierające delikatne przegrzebki, warzywa i aromatyczny sos, to łatwe do przyrządzenia i pyszne danie. Najlepiej smakuje z makaronem chińskim smażonym w woku ze szczypiorkiem.

Składniki:

  • 8 cebulek dymek, pokrojonych na plasterki
  • 300 g przegrzebków
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 250 g groszku cukrowego
  • 200 g szparagów
  • 25 g świeżego imbiru, drobno posiekanego

Przygotowanie:

1Wyciąć 4 kwadratowe kawałki folii aluminiowej o boku 30 cm. Przygotować rondel do gotowania na parze z wrzątkiem.

2Wrzucić połowę cebuli dymki do miski. Dodać przegrzebki, sherry, sos sojowy i olej sezamowy. Starannie wymieszać i odstawić.

3Ułożyć trochę groszku cukrowego i szparagów na kawałki folii. Posypać imbirem i resztą cebuli dymki. Podwinąć folię do góry, by utworzyć głębokie gniazdka wokół warzyw. Zawinąć krawędzie nieco do środka. Włożyć do rondla i gotować na parze przez 5 minut.

4Włożyć przegrzebki do sakiewek z warzywami. Wlać całą marynatę. Przykryć rondel i gotować na parze przez 3–5 minut, aż przegrzebki zrobią się jędrne. Podawać.

Porcja dla:

4 osób