20 min.
40 min.
180 min.
Pyszne danie z rybą w roli głównej – pstrąg pieczony w aromatycznych ziołach z dodatkiem orzechów piniowych. W taki sam sposób można przyrządzić łososia.
Składniki:
- 4 pstrągi
- 1 gałązka mięty
- 1 gałązka szałwii
- 1 gałązka tymianku
- 250 ml oliwy z oliwek extra virgin
Przygotowanie:
1Pstrągi opłukać, osuszyć i naciąć wzdłuż tak, aby można je było nafaszerować.
2Zioła posiekać i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić na 2 godziny.
3Do ziół dodać orzechy piniowe i zmiksować na gładko w blenderze. Można również utrzeć w moździerzu. Jeśli mieszanina jest za sucha, dodać więcej oliwy i soku z cytryny.
4Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C.
5Do środka każdego pstrąga nałożyć ziołowy farsz. Ułożyć ryby w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypać cebulą, skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Całość zalać winem.
6Piec przez 40 minut.
Porcja dla:
4 osób