Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
180 min.

Pyszne danie z rybą w roli głównej – pstrąg pieczony w aromatycznych ziołach z dodatkiem orzechów piniowych. W taki sam sposób można przyrządzić łososia.

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 1 gałązka mięty
  • 1 gałązka szałwii
  • 1 gałązka tymianku
  • 250 ml oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

1Pstrągi opłukać, osuszyć i naciąć wzdłuż tak, aby można je było nafaszerować.

2Zioła posiekać i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić na 2 godziny.

3Do ziół dodać orzechy piniowe i zmiksować na gładko w blenderze. Można również utrzeć w moździerzu. Jeśli mieszanina jest za sucha, dodać więcej oliwy i soku z cytryny.

4Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C.

5Do środka każdego pstrąga nałożyć ziołowy farsz. Ułożyć ryby w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypać cebulą, skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Całość zalać winem.

6Piec przez 40 minut.

Porcja dla:

4 osób