Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
90 min.

Zrazy należą do tych dań, które wprawiają moją rodzinę w zachwyt. Przyrządzam je z białej kapusty w wersji lżejszej z kurczakiem, a cięższej z wołowiną.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Kapustę pokroić na ćwiartki i gotować w osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzić i dodatkowo dobrze odcisnąć, najlepiej przez bawełnianą ściereczkę, aby kapusta była sucha. Pokroić drobno.

2Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać kapustę i smażyć, cały czas mieszając.

3Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć.

4Kapustę z cebulą i bułkę przepuścić przez maszynkę. Dodać mięso i całość przemielić jeszcze raz.

5Do masy dodać jajko, mąkę, doprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić. Formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu na rumiano.

6Przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić wodą, przykryć i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piec ok. 15-20 minut.

7Podawać z ziemniakami i surówką.

Porcja dla:

4 osób