40 min.
50 min.
90 min.
Zrazy należą do tych dań, które wprawiają moją rodzinę w zachwyt. Przyrządzam je z białej kapusty w wersji lżejszej z kurczakiem, a cięższej z wołowiną.
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka pszenna
- 300 g mięsa mielonego
- 1 jajko
Przygotowanie:
1Kapustę pokroić na ćwiartki i gotować w osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzić i dodatkowo dobrze odcisnąć, najlepiej przez bawełnianą ściereczkę, aby kapusta była sucha. Pokroić drobno.
2Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać kapustę i smażyć, cały czas mieszając.
3Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć.
4Kapustę z cebulą i bułkę przepuścić przez maszynkę. Dodać mięso i całość przemielić jeszcze raz.
5Do masy dodać jajko, mąkę, doprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić. Formować małe klopsiki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu na rumiano.
6Przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić wodą, przykryć i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piec ok. 15-20 minut.
7Podawać z ziemniakami i surówką.
Porcja dla:
4 osób