Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Prosty i smaczny sposób na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia! Wyśmienity deser z rodzynkami, migdałami i korzennym aromatem.
Składniki:
- 1 szklanka (235 ml) wody
- 1 szklanka (190 g) brązowego ryżu, nieugotowanego
- 1/2 szklanki (70 g) rodzynek
- 1/4 szklanki (60 ml) syropu klonowego
- 1 szklanka (235 ml) mleka sojowego
- 1/2 szklanki (70 g) prażonych, posiekanych migdałów
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie:
1W garnku zagotować wodę, dodać ryż i zamieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 45 minut, aż ryż będzie miękki.
2Ugotowany ryż wymieszać z rodzynkami, syropem, mlekiem, migdałami, cynamonem i kardamonem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-8 minut, często mieszając, aż zgęstnieje. Przełożyć do miseczek i podawać.
Porcja dla:
4 osób