Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

To jeden z moich ulubionych przepisów, z którego korzystam w zimne miesiące, gdy chcę przygotować dla moich gości coś wyjątkowego. Jako dodatek najlepiej pasuje zwykły biały ryż. Nie mam maszynki do mięsa, więc miksuję rybę w robocie kuchennym.

Składniki:

  • 2 kromki stostowanego białego pieczywa, odkroić skórkę
  • 225 ml schłodzonej śmietanki (48%)
  • 500 g filetów ze szczupaka lub z tilapii
  • 1 schłodzone białko
  • sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1,25 l bulionu rybnego
  • 250 ml wytrawnego białego wina

Przygotowanie:

1Metalową miskę wstawić do zamrażalnika aby się schłodziła.

2Do innej miski włożyć tosty i polać śmietaną. Rozgnieść widelcem, aby powstała gładka masa, a następnie schłodzić w lodówce.

3Bardzo drobno zmiksować rybę w robocie kuchennym. Przełożyć ją do schłodzonej metalowej miski i wmieszać białko. Doprawić solą, pieprzem i gałką, a następnie wymieszać ze śmietaną. Schłodzić.

4W szerokim garnku wymieszać bulion rybny z winem i doprowadzić do wrzenia. Garnek musi być na tyle duży, aby pomieścić wszystkie pulpeciki w jednej warstwie. Zmniejszyć ogień; płyn powinien delikatnie się gotować, aby pulpety się nie rozpadły.

5Za pomocą dwóch łyżeczek formować małe pulpety i delikatnie wkładać je na gotujący bulion z winem. Przykryć garnek i gotować przez 20 minut, lub do chwili, aż się w środku ugotują.

6W międzyczasie przygotować sos: stopić masło w małym rondlu i zeszklić na nim cebulkę. Dodać wino i gotować przez 10-15 minut. Gdy sos będzie już lekko zredukowany, wmieszać śmietanę i koperek i podgrzać całość, ale nie zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

7Wyjąc pulpety z bulionu za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć je na ciepłym dużym półmisku. Polać sosem i podawać.

Porcja dla:

6 osób