Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
50 min.

Alternatywa dla wszechobecnej karkówki i kiełbas – delikatne pulpety drobiowe z ziołami i pieczarkami. Posmakują także najmłodszym.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 5 pieczarek
  • 250 ml mleka
  • 1 bułka

Przygotowanie:

1Bułkę namoczyć w mleku i mocno wycisnąć.

2Cebulę i pieczarki po obraniu zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.

3Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, pieczarkami, dodać sól i pieprz oraz pietruszkę i koperek. Masę tę odstawić do lodówki na 20 minut.

4Formować niewielkie kulki (można obsypać bułką tartą, lub dodać bułkę do masy na pulpety jeśli będzie za rzadka).

5Piec na grillu ok. 15 minut, co jakiś czas obracając.

Porcja dla:

12 osób