Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
15 min.

Przygotowując wigilijną wieczerzę warto poszukać inspiracji w kuchni hiszpańskiej. Proste połączenia tradycyjnych polskich specjałów z hiszpańskimi oliwkami nie tylko zaskoczą całą rodzinę, ale wniosą powiew świeżość do tradycyjnych dań serwowanych podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • świeżo wyciskany sok z pomarańczy
  • drobno posiekany szczypiorek
  • kilka suszonych pomidorów

Przygotowanie:

1W miseczce dobrze wymieszaj oliwę z oliwek, drobno posiekany ząbek czosnku oraz sok z pomarańczy. Następnie dodaj szczypiorek oraz kilka suszonych pomidorów posiekanych w cienkie paseczki.

2Pokrój pomidora oraz śledzia w kostkę grubości 1 cm, dodaj do wcześniej przygotowanych składników. Dorzuć hiszpańskie zielone oliwki, wszystko delikatnie połącz.

Porcja dla:

2 osób