Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Królik duszony w pysznym sosie z ziemniakami, marchewką, cebulą, czosnkiem i selerem. Idealny obiad na zimne dni.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki

Przygotowanie:

1Pokrojone warzywa i czosnek włożyć do dużego garnka. Dodać sól, pieprz i zioła, i zalać wszystko zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować.

2W tym czasie pokroić królika na mniejsze części i włożyć na patelnię, podlewając oliwą. Obsmażyć mięso dokładnie z każdej strony – w sumie ok. 2-3 minuty. Odłożyć królika do miski.

3Gy woda w garnku się zagotuje, dodać bulionetkę, zaczekać aż się rozpuści, a następnie dodać kawałki królika.

4Można też dodać wegetę do smaku.

5Przed podaniem rozgrzać miseczki w piekarniku i nakładać gulasz chochelką do ciepłych miseczek. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób