Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Królik duszony w pysznym sosie z ziemniakami, marchewką, cebulą, czosnkiem i selerem. Idealny obiad na zimne dni.
Składniki:
- 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Pokrojone warzywa i czosnek włożyć do dużego garnka. Dodać sól, pieprz i zioła, i zalać wszystko zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować.
2W tym czasie pokroić królika na mniejsze części i włożyć na patelnię, podlewając oliwą. Obsmażyć mięso dokładnie z każdej strony – w sumie ok. 2-3 minuty. Odłożyć królika do miski.
3Gy woda w garnku się zagotuje, dodać bulionetkę, zaczekać aż się rozpuści, a następnie dodać kawałki królika.
4Można też dodać wegetę do smaku.
5Przed podaniem rozgrzać miseczki w piekarniku i nakładać gulasz chochelką do ciepłych miseczek. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób