Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
100 min.

Pyszna i prosta quiche. Można do niej użyć innego rodzaju sera niż podano w przepisie. Comte pasuje idealnie do cebuli, ale można też użyć sera koziego. W takim przypadku należy położyć plasterki sera koziego na wierzchu quiche jeszcze przed włożeniem jej do piekarnika.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml wody

Przygotowanie:

1Przygotować kruche ciasto: w dużej misce wymieszać mąkę z masłem i solą, a następnie wmieszać 50 ml wody.

2Uformować z ciasta kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

3Rozgrzać piekarnik do 190 C.

4Rozwałkować ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką, a następnie wyłożyć nim formę do tarty lub naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm.

5Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć na nie suszony groch. Piec przez 12 minut.

6W międzyczasie przygotować nadzienie: podgrzać oliwę w patelni na średnim ogniu, dodać cebulę i bekon i smażyć przez 7-8 minut, stale mieszając.

7Remove the pastry case from the oven (leave the oven on). Remove the parchment and the beans. Spoon the onion mixture over the pastry case.

8W misce roztrzepać jajka, dodać mleko, śmietanę i ser. Wylać tę masę na upieczony spód i piec przez 25 minut.

9Quiche powinna być z wierzchu złotobrązowa. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porcja dla:

4 osób