Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
120 min.

To danie wspaniale smakuje i fantastycznie się prezentuje. Pieczone buraki podawane z pikantnym jogurtowym sosem z dodatkiem prażonych orzechów włoskich. Palce lizać!

Składniki:

  • 75 g orzechów włoskich
  • 5 średnie buraki, wyszorowane
  • 1 łyżka masła
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1 posiekana zielona papryczka chili

Przygotowanie:

1Orzechy rozłożyć pojedynczą warstwą na blaszce. Piec w temperaturze 150 stopni C przez 15-20 minut. Grubo pokroić.

2Masłem natłuścić folię aluminiową. Buraki ponakłuwać widelcem i zawinąć w folię. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 1 godzinę, aż będą miękkie. Ostudzić.

3W misce jogurt zmiksować z zieloną papryczką chili i kolendrą. Dodać orzechy, doprawić solą i wymieszać. Schłodzić przez 30 minut.

4Buraki obrać i przekroić na krzyż, ale nie do końca. Przełożyć na półmisek i każdego buraka rozchylić. Łyżką nakładać sos do środka i na wierzch, posypać kolendrą i czerwoną papryczką chili.

Porcja dla:

4 osób