10 min.
80 min.
120 min.
To danie wspaniale smakuje i fantastycznie się prezentuje. Pieczone buraki podawane z pikantnym jogurtowym sosem z dodatkiem prażonych orzechów włoskich. Palce lizać!
Składniki:
- 75 g orzechów włoskich
- 5 średnie buraki, wyszorowane
- 1 łyżka masła
- 500 g jogurtu naturalnego
- 1 posiekana zielona papryczka chili
Przygotowanie:
1Orzechy rozłożyć pojedynczą warstwą na blaszce. Piec w temperaturze 150 stopni C przez 15-20 minut. Grubo pokroić.
2Masłem natłuścić folię aluminiową. Buraki ponakłuwać widelcem i zawinąć w folię. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 1 godzinę, aż będą miękkie. Ostudzić.
3W misce jogurt zmiksować z zieloną papryczką chili i kolendrą. Dodać orzechy, doprawić solą i wymieszać. Schłodzić przez 30 minut.
4Buraki obrać i przekroić na krzyż, ale nie do końca. Przełożyć na półmisek i każdego buraka rozchylić. Łyżką nakładać sos do środka i na wierzch, posypać kolendrą i czerwoną papryczką chili.
Porcja dla:
4 osób