30 min.
50 min.
130 min.
Tę quiche powinno się zjeść w ten sam dzień, kiedy się ją upiekło, kiedy ciasto jest jeszcze kruche. Można też ją zamrozić, a potem upiec w piekarniku. Niezależnie od wybranego sposobu – jest przepyszna. Zapisałam sobie ten przepis w komputerze lata temu, bo ciągle ktoś mnie o niego prosi – a teraz przekazuję go całemu światu!
Składniki:
- 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 125 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jako, roztrzepane
- 1/4 łyżeczki soli
- 250 g mąki pszennej
Przygotowanie:
1Drożdże rozpuścić w wodzie wraz z cukrem i odstawić na 10 minut, aby pojawiła się piana.
2Wymieszać olej z jajkiem, solą i mąką i wyrobić na ciągnące ciasto. Uformować z ciasta kulę i kulać ją jeszcze przez chwilkę w dużej misce wysmarowanej tłuszczem. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do 1 godziny.
3W międzyczasie obrać cukinię (jeśli cukinia jest organiczna można zostawić skórkę) i przekroić wzdłuż na pół. Wydrapać łyżeczką nasiona i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
42 łyżki oliwy rozgrzać w dużej patelni, dodać cukinię i zioła. Dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez około 15 minut, aż cukinia zmięknie, a sok prawie całkiem wyparuje. Często mieszać, zwłaszcza pod koniec, aby cukinia nie przywarła do patelni.
5Rozgrzać piekarnik do 200 C.
6Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto aby miało kształt koła o średnicy ok. 26 cm i wyłożyć nim tortownicę o średnicy 23 cm, tworząc także brzegi. Jeśli ciasto nie za dobrze pasuje do kształtu tortownicy należy ostrożnie je dopasować tak, aby cały spód i brzegi były nim równomiernie wyłożone. Wystające brzegi zawinąć do środka.
7Jajka roztrzepać trzepaczką i wymieszać z fetą oraz przestudzoną cukinią. Doprawić pieprzem. Wyłożyć mieszaninę na cieście i wygładzić wierzch. Piec przez 35 minut, aż się lekko przyrumieni na wierzchu. Podawać gorącą lub ciepłą.
Porcja dla:
8 osób