Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Ta kisz najlepiej smakuje na ciepło, podana z sałatką. Można ją też zrobić w foremkach do muffinów, a wtedy powstają mini-kisze, które łatwo spakować na wynos, do pracy lub na piknik.
Składniki:
- 1 opakowanie (375 g) kruchego ciasta
- 1 łyżka musztardy dijońskiej
- 2 puszki (po 185 g) tuńczyka
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 200 ml śmietany
- szczypta świeżego tymianku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wyłożyć ciastem głęboką formę do tarty i posmarować musztardą.
2tuńczyka porozdzielać na mniejsze kawałki i posypać nim ciasto. Dodać pomidory.
3W misce wymieszać jajka ze śmietaną i tymiankiem. Polać tym tuńczyka i pomidory i piec przez 30 minut.
Porcja dla:
8 osób