Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ta kisz najlepiej smakuje na ciepło, podana z sałatką. Można ją też zrobić w foremkach do muffinów, a wtedy powstają mini-kisze, które łatwo spakować na wynos, do pracy lub na piknik.

Składniki:

  • 1 opakowanie (375 g) kruchego ciasta
  • 1 łyżka musztardy dijońskiej
  • 2 puszki (po 185 g) tuńczyka
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany
  • szczypta świeżego tymianku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wyłożyć ciastem głęboką formę do tarty i posmarować musztardą.

2tuńczyka porozdzielać na mniejsze kawałki i posypać nim ciasto. Dodać pomidory.

3W misce wymieszać jajka ze śmietaną i tymiankiem. Polać tym tuńczyka i pomidory i piec przez 30 minut.

Porcja dla:

8 osób