20 min.
30 min.
80 min.
Bardzo smaczna przystawka lub dodatek do dań – bakłażana zamiast smażyć można upiec w piekarniku. Polecam!
Składniki:
- 2 bakłażany
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej do smażenia
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
Przygotowanie:
1Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry. Oprószyć solą i odstawić, aby puściły sok. Opłukać pod bieżącą wodą, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem.
2Na patelni rozgrzać olej i usmażyć bakłażana z obu stron na rumiano. Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
3Na oddzielnej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać zieloną paprykę i chili, smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
4Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Dodać na patelnię, wymieszać. Doprawić cukrem i miętą i dusić na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
5Bakłażana ułożyć na półmisku i polać sosem. Udekorować miętą i podawać.
Porcja dla:
6 osób