Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
80 min.

Bardzo smaczna przystawka lub dodatek do dań – bakłażana zamiast smażyć można upiec w piekarniku. Polecam!

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry. Oprószyć solą i odstawić, aby puściły sok. Opłukać pod bieżącą wodą, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem.

2Na patelni rozgrzać olej i usmażyć bakłażana z obu stron na rumiano. Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

3Na oddzielnej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać zieloną paprykę i chili, smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

4Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Dodać na patelnię, wymieszać. Doprawić cukrem i miętą i dusić na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

5Bakłażana ułożyć na półmisku i polać sosem. Udekorować miętą i podawać.

Porcja dla:

6 osób