10 min.
40 min.
50 min.
Na wiosnę w warzywniakach jest pełno botwiny, czyli młodych liści buraków, a kiedy już znudzi mi się zupa botwinkowa, gotuję to pyszne risotto. Zajmuje trochę czasu i trzeba cały czas stać nad kuchenką, mieszając, ale naprawdę warto!
Składniki:
- 1-2 pęczki botwiny (5-6 garści posiekanych liści)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 litr bulionu drobiowego, wrzący
- 1 cebulka, drobno posiekana
Przygotowanie:
1Botwinę dobrze umyć i posiekać. W dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć czosnek przez 2 minuty na średnim ogniu. Wmieszać botwinę i smażyć przez 4-5 minut, aż zaczną się rozpadać. Odstawić.
2Podgrzać pozostałe 4 łyżki oliwy w patelni o grubym dnie. Podsmażyć szalotkę i liść laurowy. Dodać ryż i dobrze wymieszać, aby się porządnie pokrył oliwą. Smażyć przez 2-3 minuty, aż ryż się upraży. Podlać winem.
3Podgrzać bulion, aby był wrzący. Wlać 125 ml do ryżu i gotować delikatnie na średnim ogniu. Jak tylko bulion się wygotuje, dodać kolejne 125 ml i tak dalej, aż po 30 minutach zostanie zużyty cały bulion. Ryż powinien się cały czas delikatnie gotować. Ważne jest, aby cały czas mieszać i zeskrobywać drewnianą łyżką ryż przyklejony do dna patelni. Ryż arborio bardzo się klei, więc będzie łatwo przywierał.
4Jeśli cały bulion już zostanie wykorzystany, a ryż jeszcze nie będzie do końca miękki, dodać trochę gorącej wody.
5Wymieszać parmezan z ryżem i dodać botwinę. Doprawić solą i pieprzem i podawać (jeśli się je odstawi na dłużej, sklei się).
Porcja dla:
4 osób