Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
410 min.

Przypieczony z zewnątrz, kruchy i soczysty w środku schab z nadzieniem pieczarkowym. Bardzo smaczne!

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1Umyty i oczyszczony schab rozciąć ostrym nożem na płat o grubości 3-4 cm. Mięso rozłożyć na dużej desce i lekko rozbić tłuczkiem.

2Marynatą z oliwy, posiekanego czosnku i przypraw natrzeć schab i zostawić na 4-5 godzin w lodówce.

3Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać do niej pieczarki pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach. Grzyby smażyć aż do odparowania wody.

4Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz bułkę tartą. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia.

5Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.

6Farsz rozłożyć równomiernie na zamarynowanym schabie i zawinąć w rulon. Roladę obwiązać sznurkiem kuchennym aby nie rozleciała się podczas pieczenia.

7Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa kuchennego i piec w piekarniku przez 60-70 minut. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw i zostawić, aż mięso się przyrumieni.

Porcja dla:

6 osób