40 min.
70 min.
410 min.
Przypieczony z zewnątrz, kruchy i soczysty w środku schab z nadzieniem pieczarkowym. Bardzo smaczne!
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1Umyty i oczyszczony schab rozciąć ostrym nożem na płat o grubości 3-4 cm. Mięso rozłożyć na dużej desce i lekko rozbić tłuczkiem.
2Marynatą z oliwy, posiekanego czosnku i przypraw natrzeć schab i zostawić na 4-5 godzin w lodówce.
3Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać do niej pieczarki pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach. Grzyby smażyć aż do odparowania wody.
4Do pieczarek dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz bułkę tartą. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
5Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.
6Farsz rozłożyć równomiernie na zamarynowanym schabie i zawinąć w rulon. Roladę obwiązać sznurkiem kuchennym aby nie rozleciała się podczas pieczenia.
7Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa kuchennego i piec w piekarniku przez 60-70 minut. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw i zostawić, aż mięso się przyrumieni.
Porcja dla:
6 osób