Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Proste i smaczne danie! Najlepsze jesienią, kiedy sezon na jabłka jest w pełni! Możemy wykorzystać różne odmiany w zależności od upodobania! Doskonale pasują jabłka kwaskowate lub winne.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 60 g pokrojonych jabłek
  • 15 g startego sera żółtego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 15 g masła

Przygotowanie:

1Wymieszać jabłka z serem i bułką tartą. Odstawić.

2Filety z piersi obwinąć woskowanym papierem do pieczenia i delikatnie rozbić do grubości około 0,5 cm.

3Na każdy filet nałożyć połowę jabłek, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką.

4Na patelni roztopić masło i zrumienić roladki z kurczaka.

5Dodać wino i 60 ml wody. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 15-20 minut.

6Roladki przełożyć na talerz.

7Wymieszać łyżkę wody z mąką kukurydzianą i dodać do sosu, który został na patelni. Gotować, mieszając, aż zgęstnieje.

8Roladki polać sosem i posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób