15 min.
25 min.
40 min.
Proste i smaczne danie! Najlepsze jesienią, kiedy sezon na jabłka jest w pełni! Możemy wykorzystać różne odmiany w zależności od upodobania! Doskonale pasują jabłka kwaskowate lub winne.
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 60 g pokrojonych jabłek
- 15 g startego sera żółtego
- 1 łyżka bułki tartej
- 15 g masła
Przygotowanie:
1Wymieszać jabłka z serem i bułką tartą. Odstawić.
2Filety z piersi obwinąć woskowanym papierem do pieczenia i delikatnie rozbić do grubości około 0,5 cm.
3Na każdy filet nałożyć połowę jabłek, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką.
4Na patelni roztopić masło i zrumienić roladki z kurczaka.
5Dodać wino i 60 ml wody. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 15-20 minut.
6Roladki przełożyć na talerz.
7Wymieszać łyżkę wody z mąką kukurydzianą i dodać do sosu, który został na patelni. Gotować, mieszając, aż zgęstnieje.
8Roladki polać sosem i posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób