30 min.
30 min.
60 min.
Roladki z ciasta francuskiego z pysznym nadzieniem ze szpinaku i sera feta, z dodatkiem czosnku. Idealne na imprezę, lubią je nawet dzieci.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 250 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odcedzonego
- sól do smaku
- 100 g sera feta, pokruszonego
- 3 opakowania ciasta francuskiego (prostokątnego)
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- sezam do posypania
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6).
2Na patelni, na oliwie smażyć czosnek przez 2 minuty, a następnie dodać odsączony szpinak i smażyć, mieszając, aby się dobrze podgrzał. Doprawić solą, przełożyć do miski i wymieszać z fetą.
3Rozwinąć jeden płat ciasta francuskiego i przekroić wzdłuż na pół. Trzeba je będzie złożyć dwa razy na pół (także wzdłuż), więc trzeba dopasować rozmiar w zależności od ciasta.
4Rozłożyć 1/6 nadzienia wzdłuż na środku jednego pasa ciasta i przykryć jednym wolnym brzegiem. Posmarować ciasto po wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem i nałożyć na nie drugi wolny brzeg.
5Odwrócić roladę „szwem” do dołu i posmarować po wierzchu jajkiem z mlekiem. Posypać sezamem (opcjonalnie). Pokroić na 6 części. Powtórzyć zawijanie i krojenie z pozostałymi częściami ciasta i nadzieniem.
6Roladki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni.
Porcja dla:
36 osób