Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Zupa lekko pikantna, pachnąca a to kuminem, a to kolendrą, przełamana słodyczą kukurydzy i mleka. Odpowiednio podsmażone warzywa wraz z przyprawami dają na tyle dużo smaku, że do zupy wystarczy dodać wodę, bez konieczności dolewania bulionu. I zapomnijcie o kostkach rosołowych (a tfu!).

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 gruby plaster korzenia selera (ok. 2 łyżki startego)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia + łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

1Marchewkę i seler obieramy, następnie ścieramy na dużych oczkach na tarce.

2Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno szatkujemy lub przeciskamy przez praskę.

3Przygotowane warzywa podsmażamy w garnku na oliwie/oleju z dodatkiem masła, po czym dosypujemy kolendrę, kumin, listek laurowy, ziele angielskie i chilli. Mieszamy całość i zalewamy pomidorami, dosypujemy sól.

4Zupę zostawiamy na średnim ogniu ok. 5 minut, następnie dosypujemy kaszę i dolewamy wodę. Gotujemy wszystko ok kwadransa, na końcu dodajemy mleko wraz z odsączoną kukurydzą i dalej gotujemy przez kilka minut.

5Kiedy warzywa i kasza zmiękną, zupę doprawiamy sokiem z cytryny i dodajemy więcej naszych przypraw, jeśli zupa nie uzyskała wyrazistego smaku.

6Zupę nalewamy do talerzy i na wierzchu układamy po dużej łyżce rozdrobnionego widelcem awokado i ewentualnie niewielką ilością jogurtu naturalnego. Z wierzchu skrapiamy oliwą i lekko pieprzymy.

Porcja dla:

4 osób