20 min.
30 min.
50 min.
Są potrawy, których nazwę trudno zrozumieć. To co w Polsce nazywamy „rybą po grecku” nie ma bowiem z Grecja prawdopodobnie nic wspólnego, a w każdym razie bardzo niewiele – niektórzy bowiem twierdzą, że jedna z greckich potraw rybnych miałaby być jakimś pierwowzorem naszego dania. Tak czy owak, jest ono u nas bardzo popularne. Przepis poniżej to taka jej trochę wersja „light” – wiele osób ma bowiem skłonność do przygotowywania jej z dodatkiem znacznej ilości tłuszczu, w tym do smażenia ryby. W poniższym przepisie tłuszczu jest niewiele, a ryba jest duszona na warzywach, nie zaś smażona.
Składniki:
- 500 g białej ryby (np. dorsza)
- 250 g marchewki
- 150 g korzenia selera
- 1 średnia cebula (150 g)
- 1 duży ząbek czosnku
- 100 g pora (dolna i środkowa część)
- 250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
Przygotowanie:
1Rybę lekko solimy i odkładamy pod przykryciem na kilkanaście minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: marchewkę oraz seler obieramy i ścieramy na tarce na możliwie grubych „oczkach”; cebulę obieramy i kroimy na półtalarki o szerokości kilku mm; pora bardzo starannie płuczemy i kroimy w podobnej szerokości paski o długości kilku cm; czosnek siekamy lub kroimy w cienkie plasterki.
2Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Wrzucamy pora, cebulę oraz czosnek i smażymy 2-3 minuty do często mieszając. Zalewamy ciepłym bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Dusimy powoli przez 15 minut, przy czym po 5 minutach dodajemy również startą marchewkę i seler.
3Cały czas podgrzewając warzywa, dodajemy koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżki soku z cytryny oraz słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie dosalamy do smaku.
4Kawałki surowej ryby kładziemy na powierzchni warzyw. Przykrywamy ponownie patelnię i dusimy mięso do miękkości – zwykle od 5 do 15 minut zależnie od gatunku i grubości kawałków ryby, w razie potrzeby odwracamy też w międzyczasie mięso na drugą stronę.
5Rybę wykładamy na półmisek, przykrywamy warzywami i dekorujemy natką pietruszki. Podajemy najlepiej na ciepło z lekkim pieczywem, choć niektórzy preferują rybę „po grecku” jako zimną przystawkę.
Porcja dla:
4 osób