60 min.
60 min.
120 min.
Mój przepis na pierogi z płucek, które są bardzo dobre i niedrogie. Farsz należy doprawić według upodobań – ja lubię tutaj dodać dużo pieprzu.
Składniki:
- 1/2 kg płucek wieprzowych
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 1 duża cebula
- masło lub olej do smażenia
- 2 kopiate łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
1Farsz Płucka ugotować z zielem angielskim, listkami laurowymi i solą (do smaku), aż będą miękkie. Gotować ok. godzinę. Ostudzić. Przemielić przez maszynkę.
2Podsmażyć cebulę na tłuszczu. Wymieszać ze zmielonymi płuckami, dodać dużo pieprzu i bułkę tartą, która ma wchłonąć nadmiar wilgoci. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
3Ciasto na pierogi Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, zrobić zagłębienie i wbić jajko. Zalać gorącym mlekiem i wyrabiać na gładkie ciasto. W zależności od mąki ciasto może zabrać więcej lub mniej mleka.
4Wyrobione ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kółka od szklanki. Nakładać farsz i zlepiać brzegi. Wrzucać na gotującą osoloną wodę i gotować aż wypłyną. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.
Porcja dla:
50 osób