Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Mój przepis na pierogi z płucek, które są bardzo dobre i niedrogie. Farsz należy doprawić według upodobań – ja lubię tutaj dodać dużo pieprzu.

Składniki:

  • 1/2 kg płucek wieprzowych
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • masło lub olej do smażenia
  • 2 kopiate łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

1Farsz Płucka ugotować z zielem angielskim, listkami laurowymi i solą (do smaku), aż będą miękkie. Gotować ok. godzinę. Ostudzić. Przemielić przez maszynkę.

2Podsmażyć cebulę na tłuszczu. Wymieszać ze zmielonymi płuckami, dodać dużo pieprzu i bułkę tartą, która ma wchłonąć nadmiar wilgoci. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

3Ciasto na pierogi Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, zrobić zagłębienie i wbić jajko. Zalać gorącym mlekiem i wyrabiać na gładkie ciasto. W zależności od mąki ciasto może zabrać więcej lub mniej mleka.

4Wyrobione ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kółka od szklanki. Nakładać farsz i zlepiać brzegi. Wrzucać na gotującą osoloną wodę i gotować aż wypłyną. Gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.

Porcja dla:

50 osób