25 min.
55 min.
Surowe warzywa są smaczne i zdrowe, ale jeśli ktoś uważa, że chrupanie samych warzyw to zajęcie dobre dla królika, może je jeść z pysznymi dipami, czyli sosami do zamaczania. Podane w przepisie ilości można podać z owocami i podgrzanym chlebkiem pitta na lunch dla 4 osób.
Składniki:
- 55 g listków świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 250 g chudego jogurtu naturalnego
- 170 g serka śmietankowego
- 1 cebulka dymka, drobno posiekana
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
- 1 łyżeczka octu estragonowego
Przygotowanie:
1Przygotować dip jogurtowy z pesto: utrzeć w moździerzu liście bazylii, czosnek i orzeszki piniowe. Mieszając dodawać po łyżce jogurtu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można też zmiksować wszystkie składniki w mikserze. Przełożyć do miseczki, przykryć i wstawić do lodówki.
2Przygotować dip ze świeżymi ziołami: starannie wymieszać wszystkie składniki w misce. Przykryć i wstawić do lodówki.
3Przygotować włoski dip pomidorowy: włożyć suszone pomidory do żaroodpornej miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 30 minut, aż zrobią się miękkie. Starannie odsączyć, wysuszyć papierowymi ręcznikami i drobno posiekać.
4Utrzeć twarożek wiejski i jogurt w mikserze. Można też przetrzeć twarożek przez sitko i wymieszać z jogurtem. Przełożyć do miski. Dodać pomidory i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki.
5Tuż przed podaniem włoskiego sosu pomidorowego drobno posiekać bazylię, dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.
6Ustawić miseczki z sosem na dużym półmisku lub talerzu i ułożyć dookoła nich warzywa.
Porcja dla:
8 osób