Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Jest to przepis z cyklu uniwersalnych – każdemu smakuje i każda ryba tu pasuje. Ja najbardziej lubię dorsza. Poza tym pomidory, papryka, oliwki doprawione ziołami i czosnkiem. Można jeść z ryżem lub chlebem.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2-3 filety z dorsza
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Cebulę i papryki pokroić w kostkę.

2Filety z ryby oczyścić z ości i pokroić na kawałki około 7×4 cm. Oprószyć solą i pieprzem.

3Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i pomidory z puszki. Dolać około 1 szklankę wody (można więcej, sos powinien być lekko wodnisty).

4Do sosu dodać oliwki, doprawić czosnkiem i przyprawami, wymieszać. Na górze ułożyć kawałki ryby i lekko wcisnąć je w sos.

5Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-7 minut.

6Podawać z ryżem lub ciemnym pieczywem.

Porcja dla:

4 osób