Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Jest to przepis z cyklu uniwersalnych – każdemu smakuje i każda ryba tu pasuje. Ja najbardziej lubię dorsza. Poza tym pomidory, papryka, oliwki doprawione ziołami i czosnkiem. Można jeść z ryżem lub chlebem.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 2-3 filety z dorsza
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Cebulę i papryki pokroić w kostkę.
2Filety z ryby oczyścić z ości i pokroić na kawałki około 7×4 cm. Oprószyć solą i pieprzem.
3Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i pomidory z puszki. Dolać około 1 szklankę wody (można więcej, sos powinien być lekko wodnisty).
4Do sosu dodać oliwki, doprawić czosnkiem i przyprawami, wymieszać. Na górze ułożyć kawałki ryby i lekko wcisnąć je w sos.
5Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-7 minut.
6Podawać z ryżem lub ciemnym pieczywem.
Porcja dla:
4 osób