Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Jest to klasyczny smaczny grecki przepis na szpinak. Łatwy i szybki do zrobienia oraz … do zjedzenia! Podawać ze świeżym sokiem z cytryny i słynnym greckim serem feta.

Składniki:

  • 235 ml (1 szklanka) oliwy z oliwek
  • 2 posiekane cebule
  • 280 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
  • 2 duże pomidory grubo posiekane
  • 700 ml (3 szklanki) wody

Przygotowanie:

1Zagrzać oliwę w średniej wielkości garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i gotować do miękkości. Dodać szpinak, następnie pomidory. Dusić warzywa około 5 minut.

2W osobnym rondelku zagotować 2 szklanki wody, wrzucić do niej czosnek, koncentrat pomidorowy, kostkę bulionową, sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż ilość wody zmniejszy się o połowę.

3Zawartość rondelka z wodą wlać do szpinaku i wsypać ryż. Wszystko zagotować, a następnie zmniejszyć temperature i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ryż zrobi się miękki i puszysty.

Porcja dla:

6 osób