Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Bardzo proste, szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Ryżu nie trzeba wcześniej gotować, piecze się razem z kurczakiem. Zdecydowanie lepiej do tego przepisu pasują mniejsze udka!

Składniki:

  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka (180 g) nieugotowanego białego ryżu
  • 60 g masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 szklanki (475 ml) wody
  • 6 udek kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

2Bulion rozpuścić w łyżce wody.

3W misce wymieszać ryż z masłem, cebulą i 2 szklankami wody. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

4Udka kurczaka ułożyć na ryżu, polać rozpuszczoną kostką rosołową i posypać przyprawą włoską. Piec przez 40-50 minut (czas pieczenia zależy od wielkości udek, więc być może trzeba go będzie wydłużyć).

Porcja dla:

6 osób