Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Ryżu nie trzeba wcześniej gotować, piecze się razem z kurczakiem. Zdecydowanie lepiej do tego przepisu pasują mniejsze udka!
Składniki:
- 1 kostka bulionu drobiowego
- 1 łyżka wody
- 1 szklanka (180 g) nieugotowanego białego ryżu
- 60 g masła
- 1 cebula, posiekana
- 2 szklanki (475 ml) wody
- 6 udek kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
2Bulion rozpuścić w łyżce wody.
3W misce wymieszać ryż z masłem, cebulą i 2 szklankami wody. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
4Udka kurczaka ułożyć na ryżu, polać rozpuszczoną kostką rosołową i posypać przyprawą włoską. Piec przez 40-50 minut (czas pieczenia zależy od wielkości udek, więc być może trzeba go będzie wydłużyć).
Porcja dla:
6 osób