Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
85 min.

Prawdziwy rarytas dla młodych i starych! Te delikatne sakiewki z naleśników są ucztą dla oczu i dla kubeczków smakowych! Najlepiej użyć owoców sezonowych i spokojnie można zmieniać owoce, a nie koniecznie używać tych z listy. Po tym lekkim i wyrafinowanym deserze będziecie zaopatrzeni we wszelkie witaminy.

Składniki:

  • 60 g przesianej mąki pszennej
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 10 g cukru muscovado
  • 1 średnie jajko
  • 1/2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 150 ml chudego mleka
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub z orzecha laskowego
  • 2 łyżki piwa
  • olej roślinny lub masło
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 4 duże truskawki
  • 12 malin
  • 16 jagód

Przygotowanie:

1Do miski dodać przesianą mąkę, kakao i cukier muscovado.

2W środku zrobić zagłębienie i wbić w nie jajko, dodać olej roślinny i 1 łyżkę mleka. Mieszać energicznie trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie.

3Nadal energicznie mieszając trzepaczką, stopniowo dodawać pozostałe mleko. Dodać ekstrakt waniliowy i migdałowy oraz piwo (nie należy pomijać piwa, bo naleśniki nie będą wtedy puszyste i smaczne, alkohol i tak wyparowuje podczas smażenia). Wymieszać szybkimi ruchami. Wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.

4W międzyczasie przygotować sos: w robocie kuchennym lub w dużej misce rozgnieść rozmrożone maliny. Przepuścić je przez sito, aby pozbyć się pestek. Wymieszać je z sokiem z yuzu i cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.

5Przygotować owoce: poprzekrawać truskawki, pokroić banana w plasterki, obrać pomarańczę i pokroić każdy segment na 3 części (najlepiej każdy segment wcześniej obrać). Odstawić.

6Przygotować naleśniki. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię do naleśników, lub zwykłą, dużą patelnię (o średnicy 26-28 cm) i dodać odrobinę oleju. Sprawdzić ciasto – powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany; w razie czego dodać więcej piwa.

7Gdy patelnia będzie gorąca, rozprowadzić po niej olej kawałkiem papierowego ręcznika, usuwając nadmiar.

8Przytrzymać patelnię, nalać chochelkę ciasta na sam środek. Wykonując okrężne ruchy patelnią pozwolić ciastu się rozlać po niej. Smażyć na średnim ogniu, aż naleśnik będzie miękki i złocisty z obydwu stron. Pod naleśnik wsunąć szpatułkę i odwrócić go na drugą stronę. Smażyć przez 40 sekund do 1 minuty, sprawdzając kolor. Zdjąć naleśnik z patelni i położyć na talerzu. Powtórzyć proces aż do zużycia całego ciasta.

9Na środku każdego naleśnika ułożyć świeże owoce. Dodać łyżkę sosu malinowego i związać naleśniki tasiemką lukrecji.

Porcja dla:

4 osób