Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
65 min.

Bardzo pożywna sałatka. Kiedyś nie wyobrażałam sobie, że ziemniaki mogą tak smakować w wersji na zimno. To właśnie ten przepis kolegi zmienił mój światopogląd w tej kwestii. Polecam!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę.

2Cebulę i ogórki pokroić w kostkę.

3Selera naciowego pokroić w talarki.

4Jajka pokroić w grubą kostkę.

5Majonez zmieszać z jogurtem, dodać czosnek, sól i pieprz i dobrze wymieszać na jednolity sos.

6Pokrojone warzywa ułożyć w misce, wymieszać z sosem i posypać szczypiorkiem.

7Przed podaniem schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Porcja dla:

6 osób