Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Wegetariańskie paszteciki ze szpinakiem i serem ricotta. Można je błyskawicznie upiec, gdy przyjdą niespodziewani goście. Można je też zamrozić przed upieczeniem, a później wstawić do piekarnika bez rozmrażania i tylko wydłużyć czas pieczenia.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 250 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody
  • 250 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Wymieszać ser ricotta ze szpinakiem, jajkami, bazylią, solą i pieprzem.

3Na płaskiej powierzchni rozłożyć arkusz ciasta filo i nałożyć na nie łyżkę farszu. Złożyć w trójkąt. Kontynuować z pozostałym ciastem.

4Ułożyć trójkąciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Piec przez 20 minut, aż się lekko przyrumienią.

Porcja dla:

4 osób