Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Wegetariańskie paszteciki ze szpinakiem i serem ricotta. Można je błyskawicznie upiec, gdy przyjdą niespodziewani goście. Można je też zamrozić przed upieczeniem, a później wstawić do piekarnika bez rozmrażania i tylko wydłużyć czas pieczenia.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 250 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody
- 250 g sera ricotta
- 2 jajka
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Wymieszać ser ricotta ze szpinakiem, jajkami, bazylią, solą i pieprzem.
3Na płaskiej powierzchni rozłożyć arkusz ciasta filo i nałożyć na nie łyżkę farszu. Złożyć w trójkąt. Kontynuować z pozostałym ciastem.
4Ułożyć trójkąciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Piec przez 20 minut, aż się lekko przyrumienią.
Porcja dla:
4 osób