Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Przepis ten pochodzi z Teksasu. Zmieniałam go i udoskonalałam przez lata, aż stał się łatwy i szybki do przygotowania, a wszystkie składniki mam zwykle pod ręką. Często daję ją w prezencie moim krewnym.

Składniki:

  • 2 puszki (po 400 g) pomidorów w kawałkach
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g (1/4 szklanki) konserwowych zielonych papryczek chili pokrojonych w plasterki (lub tylko do smaku)
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie:

1Włożyć pomidory, cebulę, czosnek, sok z limonki, sól, zielone papryczki chili i kolendrę do blendera lub miski robota kuchennego i miksować na niskich obrotach do uzyskania ulubionej konsystencji.

Porcja dla:

16 osób