Czas przygotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Lubisz pieczoną niemiecką kiełbaskę bratwurst? Oto prosty przepis! Domowa kiełbasa jest równie pyszna, jeśli nie lepsza od kupnej, więc koniecznie spróbuj!

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 450 g łaty wołowej
  • 200 g słoniny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki chili w płatkach (opcjonalnie)
  • 4-5 ząbków czosnku, posiekanych

Przygotowanie:

1Mięso i słoninę pokroić w 2-cm kostkę.

2Włożyć wołowinę, wieprzowinę, słoninę i maszynkę do mielenia mięsa do zamrażarki na ok. 30 minut. Dzięki temu będzie się łatwiej mielić, a tłuszcz nie będzie się oddzielał od mięsa.

3Zmielić mięso razem ze słoniną posługując się zimną maszynką z sitkiem o średnich oczkach.

4Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy i piwo. Dobrze wymieszać rękoma (ok. 2-3 minuty), aż masa się sklei.

5Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (nie dłużej niż na noc).

6Jelito moczyć w zimnej wodzie przez ok. 30 minut, a następnie dobrze wypłukać (w środku i na zewnątrz) pod bieżącą wodą. (Aby wypłukać jelito w środku wystarczy na kran nałożyć lejek do kiełbas i przyłożyć do niego koniec jelita.)

7Na maszynkę założyć średni lejek do nadziewania kiełbasy, a na lejek nałożyć jelito.

8Zacząć wyciskać masę przez maszynkę. Gdy przez lejek wyjdzie nieco mięsa, naciągnąć koniec jelita i związać na końcu supeł.

9Wyciskać mięso przez maszynkę, podtrzymując kiełbasę drugą ręką. Gdy skończy się mięso, zawiązać supeł na jelicie.

10Oddzielać kiełbaski, zakręcając nimi. Przy każdej kiełbasce zmieniać kierunek skręcania. Nakłuć kiełbaski aby w czasie gotowania uchodziło z nich powietrze. Upiec, zgrillować lub usmażyć.

Porcja dla:

8 osób