30 min.
90 min.
120 min.
Przepis na soczysty pieczony schab z sosem z polskich, wędzonych śliwek. Schab pieczony jest w rękawie, dzięki czemu nie jest suchy.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 10 gram suszonych, polskich, wędzonych śliwek
- 2 łyżki oleju do obsmażenia schabu
Przygotowanie:
1Schab myjemy, czyścimy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
2Wzdłuż całego schabu robimy przecięcie długim nożem, w miarę szerokie, by mogły się w nim zmieścić jajka.
3Wkładamy jajka do środka schabu jedno za drugim, na przemian z suszonymi śliwkami. Można zabezpieczyć końce schabu wykałaczkami, by jajka nie wysunęły się podczas pieczenia.
4Schab osmażamy na 2 łyżkach oleju na patelni.
5Wkładamy do rękawa do pieczenia i zalewamy 1 szklanką bulionu warzywnego, zamykamy rękaw i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.
6Sos śliwkowy: W tym czasie przygotowujemy sos śliwkowy: śliwki drobno kroimy i gotujemy przez 20 minut w 1 szklance bulionu warzywnego.
7Przygotowujemy zasmażkę: w małym rondelku rozpuszczamy łyżeczkę masła, dodajemy 2 łyżeczki mąki i energicznie mieszamy aby nie było grudek.
8Do śliwek dodajemy zasmażkę oraz sól i pieprz do smaku. Intensywnie mieszając, gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty. Sos jest gotowy.
9Schab wyciągamy z rękawa, kroimy na równe części i polewamy sosem śliwkowym.
Porcja dla:
6 osób