10 min.
20 min.
30 min.
Jedno z moich ulubionych dań o każdej porze dnia i roku. Chrupiąca bagietka z pomidorowym sosem, roztopionym serem i krewetkami.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 puszki pomidorów
- bazylia i oregano do smaku
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
- 5 ząbków czosnku
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać pomidory z puszki i podsmażyć. Doprawić ziołami i przyprawami i wcisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku.
2Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i 2 łyżki masła. Wcisnąć 2 ząbki czosnku, wymieszać i dodać krewetki. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut (nie dłużej, żeby krewetki nie stwardniały). Doprawić solą i pieprzem.
3Rozgrzać piekranik na funkcji grill.
4Bagietkę pokroić w ukośne kromki i piec w piekarniku przez około 5-7 minut, aby były chrupiące.
5Mozzarellę pokroić w plastry.
6Na połowę bagietek układać plasterek mozzarelli, łyżkę sosu pomidorowego, listek bazylii i 2 krewetki. Na drugą połowę nakładać po łyżce sosu, odrobinę startego parmezanu i również 2 krewetki.
7Przed podaniem bruschetty można dodatkowo skropić oliwą.
Porcja dla:
6 osób