Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Jedno z moich ulubionych dań o każdej porze dnia i roku. Chrupiąca bagietka z pomidorowym sosem, roztopionym serem i krewetkami.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 puszki pomidorów
  • bazylia i oregano do smaku
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, dodać pomidory z puszki i podsmażyć. Doprawić ziołami i przyprawami i wcisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku.

2Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i 2 łyżki masła. Wcisnąć 2 ząbki czosnku, wymieszać i dodać krewetki. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut (nie dłużej, żeby krewetki nie stwardniały). Doprawić solą i pieprzem.

3Rozgrzać piekranik na funkcji grill.

4Bagietkę pokroić w ukośne kromki i piec w piekarniku przez około 5-7 minut, aby były chrupiące.

5Mozzarellę pokroić w plastry.

6Na połowę bagietek układać plasterek mozzarelli, łyżkę sosu pomidorowego, listek bazylii i 2 krewetki. Na drugą połowę nakładać po łyżce sosu, odrobinę startego parmezanu i również 2 krewetki.

7Przed podaniem bruschetty można dodatkowo skropić oliwą.

Porcja dla:

6 osób