Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
270 min.

Prawdziwa uczta! Aromatyczne piersi z kurczaka, marynowane w winie ryżowym, sosie sojowym z dodatkiem imbiru i czosnku, a następnie smażone na oleju sezamowym. Danie, które krzyczy do Twoich kubków smakowych „Sezamie! Otwórz się!”

Składniki:

  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 kropla sosu chili
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku

Przygotowanie:

1Marynata: w misce wymieszać skrobię kukurydzianą z winem. Dodać sok z cytryny, sos sojowy, chili, imbir i czosnek. Wymieszać i dodać kawałki kurczaka. Szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

2Na suchej dużej patelni (może być wok) uprażyć ziarna sezamu, potrząsając patelnią, żeby się nie przypaliły. Odstawić.

3Na patelnię wlać olej sezamowy oraz roślinny i powoli rozgrzać. Kawałki kurczaka odcedzić z marynaty (marynatę zachować). Smażyć po kilka kawałków na raz, aż będą rumiane. Po usmażeniu odkładać na bok.

4Na patelnię dodać pieczarki i paprykę, i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać cebulkę i smażyć przez kolejną minutę. Następnie dodać kurczaka, marynatę i – cały czas mieszając – smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, do momentu, aż wszystkie składniki bedą równomiernie pokryte marynatą. Przed podaniem posypać uprażonym sezamem.

Porcja dla:

4 osób