15 min.
15 min.
270 min.
Prawdziwa uczta! Aromatyczne piersi z kurczaka, marynowane w winie ryżowym, sosie sojowym z dodatkiem imbiru i czosnku, a następnie smażone na oleju sezamowym. Danie, które krzyczy do Twoich kubków smakowych „Sezamie! Otwórz się!”
Składniki:
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 kropla sosu chili
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku
Przygotowanie:
1Marynata: w misce wymieszać skrobię kukurydzianą z winem. Dodać sok z cytryny, sos sojowy, chili, imbir i czosnek. Wymieszać i dodać kawałki kurczaka. Szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
2Na suchej dużej patelni (może być wok) uprażyć ziarna sezamu, potrząsając patelnią, żeby się nie przypaliły. Odstawić.
3Na patelnię wlać olej sezamowy oraz roślinny i powoli rozgrzać. Kawałki kurczaka odcedzić z marynaty (marynatę zachować). Smażyć po kilka kawałków na raz, aż będą rumiane. Po usmażeniu odkładać na bok.
4Na patelnię dodać pieczarki i paprykę, i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać cebulkę i smażyć przez kolejną minutę. Następnie dodać kurczaka, marynatę i – cały czas mieszając – smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, do momentu, aż wszystkie składniki bedą równomiernie pokryte marynatą. Przed podaniem posypać uprażonym sezamem.
Porcja dla:
4 osób