15 min.
60 min.
75 min.
Jest to znakomity jesienny lub zimowy dodatek do dań, szczególnie dla tych, którzy lubią słodkie i słone warzywa. Kolory są piękne i tworzą miłą dla oka jesienną kompozycję.
Składniki:
- 6 średnich buraków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli koszernej
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 3 średnie słodkie ziemniaki, pokrojone na kawałki
- 1 duża słodka cebula, posiekana
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 200°C.
2Buraki wymieszać w misce z 1/2 łyżki oliwy. Ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia.
3Pozostałe 2 łyżki oliwy wlać do dużej szczelnie zamykanej torebki plastikowej i wymieszać z czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Włożyć do torebki słodkie ziemniaki oraz cebulę i potrząsając nią wszystko starannie wymieszać, aby warzywa dobrze pokryły się tłuszczem.
4Buraki piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie dołożyć do nich warzywa z woreczka i wymieszać na blasze. Piec przez kolejne 45 minut, odwracając po 20 minutach, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Porcja dla:
6 osób