Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Jest to znakomity jesienny lub zimowy dodatek do dań, szczególnie dla tych, którzy lubią słodkie i słone warzywa. Kolory są piękne i tworzą miłą dla oka jesienną kompozycję.

Składniki:

  • 6 średnich buraków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 średnie słodkie ziemniaki, pokrojone na kawałki
  • 1 duża słodka cebula, posiekana

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200°C.

2Buraki wymieszać w misce z 1/2 łyżki oliwy. Ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia.

3Pozostałe 2 łyżki oliwy wlać do dużej szczelnie zamykanej torebki plastikowej i wymieszać z czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Włożyć do torebki słodkie ziemniaki oraz cebulę i potrząsając nią wszystko starannie wymieszać, aby warzywa dobrze pokryły się tłuszczem.

4Buraki piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie dołożyć do nich warzywa z woreczka i wymieszać na blasze. Piec przez kolejne 45 minut, odwracając po 20 minutach, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Porcja dla:

6 osób