Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
65 min.

To również przepis na domowej roboty sos barbeque, w którym piecze się skrzydełka kurczaka – a smakują jak z grilla!

Składniki:

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka cebuli granulowanej
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 235 ml (1 szklanka) keczupu
  • 120 ml (1/2 szklanki) wody
  • 2 łyżki musztardy

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C.

2W małym rondelku stopić masło lub margarynę. Dodać cebulę granulowaną, cukier, sos Worcestershire i musztardę, dokładnie wymieszać. Dodać ketchup rozcieńczony z wodą. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.

3Wyłożyć skrzydełka z kurczaka do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23×33 cm. Polać mieszaniną z rondelka. Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut.

Porcja dla:

5 osób