Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
To również przepis na domowej roboty sos barbeque, w którym piecze się skrzydełka kurczaka – a smakują jak z grilla!
Składniki:
- 10 skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka cebuli granulowanej
- 5 łyżek cukru brązowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 235 ml (1 szklanka) keczupu
- 120 ml (1/2 szklanki) wody
- 2 łyżki musztardy
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C.
2W małym rondelku stopić masło lub margarynę. Dodać cebulę granulowaną, cukier, sos Worcestershire i musztardę, dokładnie wymieszać. Dodać ketchup rozcieńczony z wodą. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
3Wyłożyć skrzydełka z kurczaka do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23×33 cm. Polać mieszaniną z rondelka. Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut.
Porcja dla:
5 osób