Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
290 min.

Pyszne szaszłyki z kurczaka. Marynowane w sosie sojowym, brązowym cukrze i maśle orzechowym zyskują niepowtarzalny smak. Jeśli sezon na grillowanie jeszcze odległy, szaszłyki można przyrządzić w piekarniku.

Składniki:

  • 1 szklanka (260 g) masła orzechowego
  • 1/3 szklanki (15 g) posiekanej świeżej kolendry
  • 3/4 szklanki (180 ml) salsy
  • 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru, dobrze ubitego w szklance
  • 1/2 szklanki (120 ml) sosu sojowego
  • 1 łyżka soli
  • 1/4 szklanki (60 ml) soku

Przygotowanie:

1W misce wymieszać masło orzechowe z kolendrą, salsą, cukrem i sosem sojowym. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek i cebulkę i dobrze wymieszać. Dodać pokrojonego kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

2Kiedy kurczak się marynuje, namoczyć w wodzie bambusowe szpikulce do szaszłyków przez co najmniej 1 godzinę, aby się później nie zapaliły na grillu.

3Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.

4Kawałki kurczaka nadziewać na szpikulce na przemian z kawałkami papryki.

5Szaszłyki grillować nad węglem drzewnym przez 4-6 minut, w międzyczasie raz obracając.

Porcja dla:

6 osób