40 min.
10 min.
290 min.
Pyszne szaszłyki z kurczaka. Marynowane w sosie sojowym, brązowym cukrze i maśle orzechowym zyskują niepowtarzalny smak. Jeśli sezon na grillowanie jeszcze odległy, szaszłyki można przyrządzić w piekarniku.
Składniki:
- 1 szklanka (260 g) masła orzechowego
- 1/3 szklanki (15 g) posiekanej świeżej kolendry
- 3/4 szklanki (180 ml) salsy
- 1/4 szklanki (55 g) brązowego cukru, dobrze ubitego w szklance
- 1/2 szklanki (120 ml) sosu sojowego
- 1 łyżka soli
- 1/4 szklanki (60 ml) soku
Przygotowanie:
1W misce wymieszać masło orzechowe z kolendrą, salsą, cukrem i sosem sojowym. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek i cebulkę i dobrze wymieszać. Dodać pokrojonego kurczaka, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
2Kiedy kurczak się marynuje, namoczyć w wodzie bambusowe szpikulce do szaszłyków przez co najmniej 1 godzinę, aby się później nie zapaliły na grillu.
3Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
4Kawałki kurczaka nadziewać na szpikulce na przemian z kawałkami papryki.
5Szaszłyki grillować nad węglem drzewnym przez 4-6 minut, w międzyczasie raz obracając.
Porcja dla:
6 osób