Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
4355 min.

Wiejski sposób na śledzie, czyli w octowej zalewie z dodatkiem marchewki, cebuli i koniecznie kiszonego ogórka!

Składniki:

  • 500 g śledzi
  • 1 szklanka mleka
  • 2 marchewki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

1Śledzie namoczyć na noc, obrać ze skórki i ości. Namoczyć jeszcze raz, tym razem w mleku i odstawić na godzinę.

2Wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w 2 cm kawałki.

3Marchewkę i ogórki zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z olejem i dodać kawałki śledzi. Odstawić.

4Składniki na zalewę zagotować.

5Warzywa ze śledziami nakładać do słoików i zalewać zalewą. Zakręcić i wstawić do lodówki na 2 dni.

Porcja dla:

8 osób