Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
4355 min.
4355 min.
Wiejski sposób na śledzie, czyli w octowej zalewie z dodatkiem marchewki, cebuli i koniecznie kiszonego ogórka!
Składniki:
- 500 g śledzi
- 1 szklanka mleka
- 2 marchewki
- 2 ogórki kiszone
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
1Śledzie namoczyć na noc, obrać ze skórki i ości. Namoczyć jeszcze raz, tym razem w mleku i odstawić na godzinę.
2Wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w 2 cm kawałki.
3Marchewkę i ogórki zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z olejem i dodać kawałki śledzi. Odstawić.
4Składniki na zalewę zagotować.
5Warzywa ze śledziami nakładać do słoików i zalewać zalewą. Zakręcić i wstawić do lodówki na 2 dni.
Porcja dla:
8 osób