Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Bardzo zdrowe bezglutenowe babeczki z cieciorką i szpinakiem, które śmiało możesz spakować na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego)
  • 275 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
  • 2 jajka
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odcedzonej i opłukanej
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 20 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Olejem kokosowym wysmarować foremki do mufinek.

2W robocie kuchennym zmiksować szpinak i jajka (najlepiej w trybie pulsacyjnym). Dodać ciecierzycę i znów zmiksować pulsacyjnie. Dodać drożdże, parmezan, paprykę, sól i pieprz; ponownie zmiksować aż powstanie jednolita masa.

3Przełożyć masę do foremek na muffinki, nakładając do 2/3 wysokości każdej foremki.

4Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek babeczki wyjdzie czysta.

Porcja dla:

12 osób