Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Bardzo zdrowe bezglutenowe babeczki z cieciorką i szpinakiem, które śmiało możesz spakować na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły.
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego)
- 275 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
- 2 jajka
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odcedzonej i opłukanej
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 20 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Olejem kokosowym wysmarować foremki do mufinek.
2W robocie kuchennym zmiksować szpinak i jajka (najlepiej w trybie pulsacyjnym). Dodać ciecierzycę i znów zmiksować pulsacyjnie. Dodać drożdże, parmezan, paprykę, sól i pieprz; ponownie zmiksować aż powstanie jednolita masa.
3Przełożyć masę do foremek na muffinki, nakładając do 2/3 wysokości każdej foremki.
4Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek babeczki wyjdzie czysta.
Porcja dla:
12 osób