Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Delikatne ciasto naleśnikowe w połączeniu z truskawkami i białym serem, dobre na każdą porę dnia! Polecam!

Składniki:

  • Farsz
  • 1/2 kg białego sera
  • 2 opakowania (po 16 g) cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g śmietany
  • 1/2 kg truskawek pokrojonych na kawałki
  • Ciasto
  • 4 jajka
  • 1/2 kg mąki tortowej

Przygotowanie:

1Farsz Rozdrobnić biały ser w misce widelcem, dodać cukier wanilinowy, cukier puder i śmietanę, wszystko dobrze wymieszać.

2Ciasto Wbić jajka do miski i zmiksować z mąką, mlekiem, wodą, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem.

3Na rozgrzanej patelni rozprowadzić 1 łyżeczkę oleju.

4Wlać 1 chochlę ciasta i rozprowadzić, przechylając patelnię aby ciasto się równomiernie rozlało po dnie. Smażyć z obydwu stron przez 1-2 minuty.

5Przełożyć naleśnik na talerz, nałożyć na niego farsz serowy (ok. 2-3 łyżki), na farsz nałożyć pokrojone truskawki i zawinąć. Polać zmiksowanymi truskawkami i podawać.

6Z reszty ciasta usmażyć więcej naleśników i również napełniać farszem i truskawkami.

Porcja dla:

10 osób