Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
65 min.

Szybka do zrobienia zapiekanka z brokułami i aromatycznym sosem serowym. Wszystkie składniki potrzebne do tego przepisu pewnie masz już w domu!

Składniki:

  • 230 g makaronu fusilli (świderki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 75 g masła
  • 40 g (1/3 szkl.) mąki pszennej
  • 700 ml (3 szkl.) mleka
  • 60 g startego parmezanu

Przygotowanie:

1Do dużego garnka z gotującą osoloną wodą wlać łyżkę oliwy, wrzucić makaron i ugotować al dente (czyli tak, by nie był rozgotowany, a lekko twardy). Odcedzić.

2W międzyczasie stopić w dużym rondlu masło lub margarynę. Wsypać do niego mąkę, wlać mleko i energicznie mieszając doprowadzić mieszankę do wrzenia. Gotować tak długo, aż zgęstnieje. Dodać starty parmezan, sól kuchenną i sól czosnkową, gałkę muszkatołową, tymianek i starty cheddar, i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

3Do sosu serowego dodać ugotowane brokuły i odsączony makaron. Dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem dużego (35x25cm) naczynia żaroodpornego. Posypać startym ementalerem.

4Piec w temperaturze 175°C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać 10 minut przed podaniem do stołu.

Porcja dla:

9 osób