45 min.
20 min.
65 min.
Szybka do zrobienia zapiekanka z brokułami i aromatycznym sosem serowym. Wszystkie składniki potrzebne do tego przepisu pewnie masz już w domu!
Składniki:
- 230 g makaronu fusilli (świderki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 75 g masła
- 40 g (1/3 szkl.) mąki pszennej
- 700 ml (3 szkl.) mleka
- 60 g startego parmezanu
Przygotowanie:
1Do dużego garnka z gotującą osoloną wodą wlać łyżkę oliwy, wrzucić makaron i ugotować al dente (czyli tak, by nie był rozgotowany, a lekko twardy). Odcedzić.
2W międzyczasie stopić w dużym rondlu masło lub margarynę. Wsypać do niego mąkę, wlać mleko i energicznie mieszając doprowadzić mieszankę do wrzenia. Gotować tak długo, aż zgęstnieje. Dodać starty parmezan, sól kuchenną i sól czosnkową, gałkę muszkatołową, tymianek i starty cheddar, i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
3Do sosu serowego dodać ugotowane brokuły i odsączony makaron. Dobrze wymieszać. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem dużego (35x25cm) naczynia żaroodpornego. Posypać startym ementalerem.
4Piec w temperaturze 175°C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać 10 minut przed podaniem do stołu.
Porcja dla:
9 osób