Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Pyszna przystawka dla miłośników śledzi. Najpierw smażone, a następnie doprawione zalewą z octu z dodatkiem pieprzu.
Składniki:
- 1/2 kg świeżych śledzi
- sól
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Śledzie oczyścić, obciąć głowy i wyjąć wnętrzności. Opłukać i osuszyć. Posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju (ok. 5 minut).
2Wodę zagotować z octem. Dodać pieprz i talarki cebuli. Odstawić do przestudzenia.
3Śledzie przekładać do słoików i zalać zalewą. Zamknąć i przechowywać w lodówce do kilku dni.
Porcja dla:
6 osób