Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Ten przepis dostałam od mojej mamy. Wspaniały chleb, pysznie wilgotny z dodatkiem rodzynek.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 460 g kwaśnej śmietany
  • 165 g rodzynek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Natłuścić dwie keksówki.

2Mąkę wymieszać z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jajka, śmietanę i rodzynki, wymieszać, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć po równo do dwóch foremek.

3Piec przez 1 godzinę.

Porcja dla:

2 osób