Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Ten przepis dostałam od mojej mamy. Wspaniały chleb, pysznie wilgotny z dodatkiem rodzynek.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru kryształu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 460 g kwaśnej śmietany
- 165 g rodzynek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Natłuścić dwie keksówki.
2Mąkę wymieszać z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać jajka, śmietanę i rodzynki, wymieszać, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć po równo do dwóch foremek.
3Piec przez 1 godzinę.
Porcja dla:
2 osób