Czas przygotowania:
03 min.
03 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
13 min.
13 min.
Podstawowy przepis na słony karmel, idealny jako polewa do babeczek, do ciast, lodów, muffinów, owoców i wszelkich deserów.
Składniki:
- 200 g białego cukru
- 30 ml wody
- 100 ml słodkiej śmietanki 30-36%
- 50 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier i dodać wodę. Cały cukier powinien znajdować się pod wodą.
2Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować, aż mieszanina będzie mieć złocistobrązowy kolor – zajmie to ok. 8 minut.
3Zdjąć z ognia i mieszając dodać śmietanę, masło i sól. Mieszać aż przestanie się gotować.
4Odłożyć aby karmel ostygł.
Porcja dla:
6 osób