Czas przygotowania:
03 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
13 min.

Podstawowy przepis na słony karmel, idealny jako polewa do babeczek, do ciast, lodów, muffinów, owoców i wszelkich deserów.

Składniki:

  • 200 g białego cukru
  • 30 ml wody
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30-36%
  • 50 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier i dodać wodę. Cały cukier powinien znajdować się pod wodą.

2Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować, aż mieszanina będzie mieć złocistobrązowy kolor – zajmie to ok. 8 minut.

3Zdjąć z ognia i mieszając dodać śmietanę, masło i sól. Mieszać aż przestanie się gotować.

4Odłożyć aby karmel ostygł.

Porcja dla:

6 osób