Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
35 min.

Różne warianty mięs w galarecie to „obowiązkowa” część niejednego „imprezowego menu”, choć zagorzali fani takich dań potraktują je po prostu jako codzienną przekąskę. Przepis poniżej to propozycja na wędzonego kurczaka w galarecie – towarzyszy mu bardzo kolorowy zestaw warzyw, który nada zarówno specyficzny smak, jak i atrakcyjny wygląd.

Składniki:

  • 500 g wędzonych udek/podudzi z kurczaka
  • 1 mała czerwona papryka (200 g)
  • 20 czarnych oliwek
  • 200 g kukurydzy konserwowej (odsączonej)
  • 100 g groszku – świeżego, mrożonego lub konserwowego (odsączonego)
  • 1 litr względnie klarownego rosołu lub bulionu (nie z kostki!)
  • żelatyna

Przygotowanie:

1Z mięsa z kurczaka usuwamy skórę i kości; kroimy w niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobną (7-8 mm) kostkę. Oliwki kroimy poprzecznie na plasterki.

2Składniki rozkładamy proporcjonalnie do miseczek lub podobnych pojemników o łącznej pojemności ok. 1,5 litra, ukształtowanych w taki sposób, aby możliwe było łatwe wyjęcie z nich stężałej galaretki.

3Rosół lub bulion podgrzewamy w garnku do dość wysokiej temperatury, ale nie gotujemy. Stopniowo dosypujemy żelatynę w ilości mniej więcej 1,5x zalecanej przez producenta na taką objętość płynu, cały czas mieszając. Pozostawiamy tak przygotowany płyn na kilkanaście minut.

4Miseczki ze składnikami zalewamy płynem, a następnie wkładamy do lodówki na tak długo, aż galareta całkowicie zgęstnieje.

5Aby wyjąć stężałą galaretę z miseczek, zazwyczaj należy ostrożnie (tj. powoli) włożyć je na ok. minutę do ciepłej / lekko gorącej (60-70 stopni) wody, następnie odwrócić do góry dnem i kilkakrotnie lekko uderzyć w dno podstawą dłoni.

Porcja dla:

3 osób