30 min.
05 min.
35 min.
Różne warianty mięs w galarecie to „obowiązkowa” część niejednego „imprezowego menu”, choć zagorzali fani takich dań potraktują je po prostu jako codzienną przekąskę. Przepis poniżej to propozycja na wędzonego kurczaka w galarecie – towarzyszy mu bardzo kolorowy zestaw warzyw, który nada zarówno specyficzny smak, jak i atrakcyjny wygląd.
Składniki:
- 500 g wędzonych udek/podudzi z kurczaka
- 1 mała czerwona papryka (200 g)
- 20 czarnych oliwek
- 200 g kukurydzy konserwowej (odsączonej)
- 100 g groszku – świeżego, mrożonego lub konserwowego (odsączonego)
- 1 litr względnie klarownego rosołu lub bulionu (nie z kostki!)
- żelatyna
Przygotowanie:
1Z mięsa z kurczaka usuwamy skórę i kości; kroimy w niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobną (7-8 mm) kostkę. Oliwki kroimy poprzecznie na plasterki.
2Składniki rozkładamy proporcjonalnie do miseczek lub podobnych pojemników o łącznej pojemności ok. 1,5 litra, ukształtowanych w taki sposób, aby możliwe było łatwe wyjęcie z nich stężałej galaretki.
3Rosół lub bulion podgrzewamy w garnku do dość wysokiej temperatury, ale nie gotujemy. Stopniowo dosypujemy żelatynę w ilości mniej więcej 1,5x zalecanej przez producenta na taką objętość płynu, cały czas mieszając. Pozostawiamy tak przygotowany płyn na kilkanaście minut.
4Miseczki ze składnikami zalewamy płynem, a następnie wkładamy do lodówki na tak długo, aż galareta całkowicie zgęstnieje.
5Aby wyjąć stężałą galaretę z miseczek, zazwyczaj należy ostrożnie (tj. powoli) włożyć je na ok. minutę do ciepłej / lekko gorącej (60-70 stopni) wody, następnie odwrócić do góry dnem i kilkakrotnie lekko uderzyć w dno podstawą dłoni.
Porcja dla:
3 osób