15 min.
20 min.
35 min.
Falafel, tradycyjna potrawa z Bliskiego Wschodu, to kotleciki z cieciorki smażone w głębokim tłuszczu. Nasze będą zdrowsze niż tradycyjne, bo upieczemy je, co zmniejszy zawartość tłuszczu, i dodamy do nich trochę startej marchewki.
Składniki:
- 400 g cieciorki z puszki, odsączonej i opłukanej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- duża szczypta pieprzu cayenne
- duża szczypta kurkumy
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 marchewka, drobno starta
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem. Wrzucić cieciorkę do miski, wlać oliwę i rozetrzeć, aż masa będzie gładka. Dodać kmin rzymski, pieprz cayenne, szafran, czosnek, sok z cytryny, marchewkę, kolendrę oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki oprócz marchewki i kolendry można również wymieszać robotem kuchennym, przełożyć pastę do miski i dodać marchewkę oraz kolendrę.
2Uformować z pasty 16 płaskich kotlecików o szerokości około 3 cm i ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 15–20 minut, aż będą chrupiące i lekko brązowe, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
3Na 3 minuty przed wyjęciem falafeli włożyć do piekarnika chlebki pitta. Rozciąć je w poprzek na pół i otworzyć, by powstała kieszonka.
4Chlebki pitta napełnić do połowy kawałkami sałaty i pokrojonymi w plasterki pomidorami i włożyć falafele. Wymieszać jogurt z miętą, doprawić solą oraz pieprzem i pokropić falafele. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób