Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Falafel, tradycyjna potrawa z Bliskiego Wschodu, to kotleciki z cieciorki smażone w głębokim tłuszczu. Nasze będą zdrowsze niż tradycyjne, bo upieczemy je, co zmniejszy zawartość tłuszczu, i dodamy do nich trochę startej marchewki.

Składniki:

  • 400 g cieciorki z puszki, odsączonej i opłukanej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • duża szczypta kurkumy
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 marchewka, drobno starta

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem. Wrzucić cieciorkę do miski, wlać oliwę i rozetrzeć, aż masa będzie gładka. Dodać kmin rzymski, pieprz cayenne, szafran, czosnek, sok z cytryny, marchewkę, kolendrę oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki oprócz marchewki i kolendry można również wymieszać robotem kuchennym, przełożyć pastę do miski i dodać marchewkę oraz kolendrę.

2Uformować z pasty 16 płaskich kotlecików o szerokości około 3 cm i ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 15–20 minut, aż będą chrupiące i lekko brązowe, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.

3Na 3 minuty przed wyjęciem falafeli włożyć do piekarnika chlebki pitta. Rozciąć je w poprzek na pół i otworzyć, by powstała kieszonka.

4Chlebki pitta napełnić do połowy kawałkami sałaty i pokrojonymi w plasterki pomidorami i włożyć falafele. Wymieszać jogurt z miętą, doprawić solą oraz pieprzem i pokropić falafele. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób