Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
To danie to specjalność włoskich restauracji. Dlaczego by nie przyrządzić go w domu na romantyczną kolację? Naprawdę warto!
Składniki:
- 2 plastry polędwicy wołowej (o grubości 1,5 cm)
- 2 łyżki zielonego pieprzu w ziarenkach
- 25 g masła
- 1 kieliszek koniaku lub brandy
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 200 ml śmietany
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
1Pieprz rozłożyć na stekach z obu stron. Za pomocą wałka lub tłuczka powbijać ziarenka w mięso.
2Na patelni roztopić masło i smażyć steki po 2 minuty z każdej strony. Odłożyć na bok i przykryć folią aluminiową.
3Na patelnię dodać koniak i musztardę, wymieszać, zeskrobując resztki przypalone do dna patelni. Kiedy sos zgęstnieje, dodać śmietanę i dodatkowe ziarenka pieprzu, dosolić do smaku.
4Sosem polać steki i podawać.
Porcja dla:
2 osób