Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

To danie to specjalność włoskich restauracji. Dlaczego by nie przyrządzić go w domu na romantyczną kolację? Naprawdę warto!

Składniki:

  • 2 plastry polędwicy wołowej (o grubości 1,5 cm)
  • 2 łyżki zielonego pieprzu w ziarenkach
  • 25 g masła
  • 1 kieliszek koniaku lub brandy
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 200 ml śmietany
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

1Pieprz rozłożyć na stekach z obu stron. Za pomocą wałka lub tłuczka powbijać ziarenka w mięso.

2Na patelni roztopić masło i smażyć steki po 2 minuty z każdej strony. Odłożyć na bok i przykryć folią aluminiową.

3Na patelnię dodać koniak i musztardę, wymieszać, zeskrobując resztki przypalone do dna patelni. Kiedy sos zgęstnieje, dodać śmietanę i dodatkowe ziarenka pieprzu, dosolić do smaku.

4Sosem polać steki i podawać.

Porcja dla:

2 osób