Czas przygotowania:
03 min.
03 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
48 min.
48 min.
Ten wyśmienity sos holenderski smakuje wspaniale z zielonymi szparagami, brokułem i kalafiorem. Najlepiej użyć do niego jedynie odrobinę curry i troszeczkę czosnku, aby uzyskać najlepszy smak.
Składniki:
- 3 żółtka
- 3 łyżki białego wina
- 150 g dobrego masła
- cytryna
- przyprawa curry
- 1 do 2 ząbków czosnku, drobno posiekać
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ubić żółtka, dodać wino i ubijać trzepaczką ustawiając miskę nad garnkiem z gotującą wodą, aż mieszanina zgęstnieje.
2Stopić masło. Odstawić, aby trochę przestygło, ale musi być ciepłe – dodać do mieszaniny z żółtkami stale ubijając trzepaczką.
3Dodać posiekany czosnek i curry – po odrobinie na raz, doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
6 osób