Czas przygotowania:
03 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
48 min.

Ten wyśmienity sos holenderski smakuje wspaniale z zielonymi szparagami, brokułem i kalafiorem. Najlepiej użyć do niego jedynie odrobinę curry i troszeczkę czosnku, aby uzyskać najlepszy smak.

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki białego wina
  • 150 g dobrego masła
  • cytryna
  • przyprawa curry
  • 1 do 2 ząbków czosnku, drobno posiekać
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ubić żółtka, dodać wino i ubijać trzepaczką ustawiając miskę nad garnkiem z gotującą wodą, aż mieszanina zgęstnieje.

2Stopić masło. Odstawić, aby trochę przestygło, ale musi być ciepłe – dodać do mieszaniny z żółtkami stale ubijając trzepaczką.

3Dodać posiekany czosnek i curry – po odrobinie na raz, doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

6 osób